Argumentum ad hominem – ei ihmistä vastaan

P1020055Ihminen on lopulta suuri
yhdistävä tekijä. Kun sanon ”ei puolesta ei vastaan vaan sitä, joka yhdistää”, tarkoitan juuri tätä. On lopulta vain yksi ihminen maan päällä, jakautuneena miljardeihin muotoihin sekä moniin eri sukupuolijatkumon, iän, paikan ja tilan olosuhteiden vivahteisiin. Silti samalla on vain yksi yksilö, minä, pienin integroitu ihmisyksilö, ainutkertainen ja tarpeellinen osa valtavaa ihmiskunnan rihmastoa.

Mitä teen yhdellekään toiselle, teen siis itselleni toisessa muodossa ja monisyisessä koostumuksessa.

Ad hominem-argumentit kulkevat aina vaaravyöhykkeellä, jos ne kohdistuvat henkilöön, ja etenkin jos ne halventavat ihmistä. Toinen vanha latinankielinen lause, ”omnia me, mecum porto” eli ”kaikki, mitä olen, kannan mukanani”, tarkoittaa puolestaan, että kaikki mitä olen, olen ollut, tehnyt ja sanonut, kulkee mukanani koko elinkaareni ajan ja vielä sen jälkeenkin.Gurdjieff sanoi joskus, että olemme kaikki jonkin sortin idiootteja, siis yhteiseen elämään kelvottomia, kunnes toisin todistamme. Jos ja kun syömme häntämme eli menneisyytemme ja siten muunnamme itsemme, kannamme vastedes pienempää kuormaa. Kevennämme yhteistä keskeneräisyyden taakkaamme, oma osuutemme mukaanluettuna.

Oman kulttuurimme vanhan myytin mukaan poistuimme luonnon suuresta puutarhasta syötyämme hyvän ja pahan tiedon puusta. Otimme tällöin vastuun siitä tiedosta, että osallistumme kukin omalla tavallamme molempiin, ja otamme vastuun niiden muuntamisesta yhdeksi jakautumattomaksi elämäksi maan päällä. Yksi kaikkien eli kokonaisuuden puolesta ja kaikki eli kokonaisuus yhden puolesta. Iso hommeli ja vielä hieman kesken…

Olen vastuussa siitä yhdestä palasesta maata, joka olen, jota elän, joka minua elää ja elättää. Tämä palanen edustaa ja sisältää mikrokosmoksena kaiken maan ja maanpäällisen, ja lisäänpä tähän vielä kosmisenkin, ulottuvuuden.

Oman näkemykseni mukaan ihminen, joka julkisesti väheksyy, parjaa, alistaa ja mitätöi toista ihmistä, ei ansaitse yhteistä luottamusta hoitaa yhteisiä asioita. Se ei vähennä hänen arvoansa tai potentiaalisuuttaan ihmisenä. Se sulkee ainoastaan ovet yhteisön asioista päättämiseksi.

Kun olen jakautumaton, missä hyvänsä olenkin, kenen hyvänsä kanssa olenkin ja mitä hyvänsä teenkin, palvelen samalla ihmistä; uutta, tulevaa ihmislajia, joka on syntymässä aina uudelleen ja sitten vielä uudelleen – kauttani, kauttasi, kauttamme, kauttanne, kauttaan.

Hyvä näin, hyvä niin!

Lauri-ihminen
”An idiot is suicidal in a certain way, definitely self-defeating, for the idiot does not know that privacy and individual autonomy are entirely dependent on the community.”

Walter C. Parker

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s